NIEUWS
KUNST
Aanbieding Dr. Sjeng Tans Monument
30-08-2016

Het monument is een geschenk aan de stad Maastricht en haar burgers

Op vrijdag 2 september zal, vóór het begin van de week waarin de UM haar veertigjarig bestaan viert, het Dr. Sjeng Tans Monument, officieel worden aangeboden. Het monument, van de hand van kunstenaar Caius Spronken, staat aan de Tongersestraat 53 te Maastricht.

Maastricht en Limburg zijn trots op hun universiteit. De economische en maatschappelijke betekenis van de universiteit, het academische ziekenhuis en de daarmee verbonden instellingen is heel groot voor de stad en de regio. Dr. J.G.H. (Sjeng) Tans heeft bij de voorbereiding van de vestiging van de universiteit en in haar eerste ontwikkelingsjaren een beslissende rol gespeeld. Hij was ook de eerste voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht.

De universiteit is vergroeid met het straatbeeld van Maastricht en Dr. Sjeng Tans verdient mede daarom in Maastricht een blijvende en waardige plek die herinnert aan zijn betekenis voor Maastricht en de regio. Om die reden is het Comité Dr. J. Tans 2016 een actie gestart om een monument voor Tans op te richten, daar waar het allemaal begon, in het hart van de stad, Tongersestraat 53. Het monument is een geschenk aan de stad Maastricht en haar burgers.

Het initiatief heeft belangrijke steun ontvangen van de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg, het Academisch Ziekenhuis Maastricht, de Universiteit Maastricht, het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, de stichting Elisabeth Strouven en de stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof.

Bekijk hier de film over het kunstwerk

© 2018 Kunst- en erfgoedcommissie, Universiteit Maastricht