NIEUWS
KUNST
Kintsugi, een nieuw kunstwerk van Sanne Vaassen in de Minderbroedersberg
16-11-2017

De universiteit Maastricht is een kunstwerk(je) rijker van de hand van Sanne Vaassen. Het werk is onderdeel van een kunstwerk dat als concept is aangekocht door het Bonnefantenmuseum.

Marjolein van der Loo (docent hogeschool Zuyd) licht toe: ‘De scherven in het werk Kintsugi zijn verzameld tijdens wandelingen in de omgeving van Maastricht. Veel van deze stukken zijn vervaardigd door Maastrichts aardewerkfabrieken als Regout, Sphinx, Bosch en Mosa die zorgden voor de industrialisatie en bijdroegen aan groei van de stad rond 1835. Deze vondsten worden gelinkt aan het Japanse Kintsugi waarin beschadigd aardewerk eervol wordt hersteld met lak en goud. Dit is verwant aan de Japanse filosofie wabi-sabi waarin de schoonheid van imperfectie wordt gewaardeerd. De scherven worden met hun lokale en persoonlijke geschiedenis ingezet om nieuwe reparaties uit te voeren. In vloeren, muren, hoekjes en allerlei constructies kan een deel ontbreken waaraan een stuk aardewerk kan worden ingezet.’

Een van de scherven van dit kunstwerk is onlangs geplaatst op de binnenplaats van de Minderbroedersberg. Elke keer dat de kunstenaar een scherf doneert , gaat een ingelijste foto van de scherf naar het Bonnefanten, zodat er een archief ontstaat van alle geplaatste scherven. Meer hier over.

© 2018 Kunst- en erfgoedcommissie, Universiteit Maastricht