Datastroom van Studenten I , bySinsel, 2021
De Faculty of Science and Engineering (FSE) is de thuisbasis van verschillende uitstekende afdelingen en instellingen op het gebied van onderwijs en onderzoek op het gebied van wetenschap, technologie, engineering en wiskunde (STEM), evenals de liberal arts and ciences. Binnen de Faculty of Science and Engineering werken ruim 260 onderzoekers en ruim 2.700 studenten aan thema's als fundamentele fysica, circulariteit en duurzaamheid, data science en kunstmatige intelligentie.
In 2020 heeft de faculteit haar intrek genomen in het gebouw aan de Paul-Henr1 Spaaklaan 1. Jules Sinsel heeft het snelgroeiend aantal studenten gevisualiseerd in een prachtig kunstwerk, dat nu in het trappenhuis van faculteitsgebouw hangt. Zo kan de kunst een dagelijkse herinnering zijn aan het verleden, heden en de ambitieuze toekomst waar de jonge faculteit van Science and Engineering naar streeft.
Over het kunstwerk
Het kunstwerk is in 3D geprint en geïnspireerd op de datastroom van het groeiend aantal studenten van de faculteit die gedragen worden door een boom met takken en bladeren. Op deze bladeren staan kleine sculpturen die op speelse wijze de studenten van de Faculty of Science and Engineering visualiseren. Het doel van het ontwerp is om de bezoeker te intrigeren en hem of haar vanuit nieuwsgierigheid en inspiratie door het trappenhuis te leiden. De sculptuur kan gelezen worden als een vertaling van de studentenaantallen met specifieke gegevens. Elke tak tussen de stappen staat voor een opleiding, Bachelor of Master van het jaar 2015 of 2020. Deze twee jaren wijzen naar elkaar toe om de verandering door de jaren heen te benadrukken. Op de toelichtingsborden bij het kunstwerk is een visualisatie voorzien om aan te geven welk programma zich op welke verdieping bevindt. Door de vertakking te lezen, kan men zien hoeveel studenten deelnemen aan het programma. Elke gekleurd 'minifiguur' op de vellen stelt 5 studenten voor, met geografische referenties op basis van kleur. De elementen die naar boven komen worden geregistreerd als vrouwelijk en naar beneden als mannelijk.
Jules Sinsel over zijn werk:
“Mijn doel is om vanuit meerdere perspectieven te werken door te onderzoeken en te ontwerpen. Het is iets dat nieuwsgierigheid bij mensen opwekt en hen aanspreekt. Hiervoor gebruik ik patronen, orde en symmetrie, die in vorm en kleur herhaald kunnen worden. Deze aspecten weerklinken ook voortdurend in wetenschap en natuur. Trekt het ons daarom aan?”