een nieuw kunstwerk in de Minderbroedersberg
KUNST
'Which way is ..... forward'
een nieuw kunstwerk in de Minderbroedersberg

'Welke weg is ..... voorwaarts'  (300 cm x 500 cm.Jacquardweefsel, wol)

De kunst- en erfgoedcommissie van de Universiteit Maastricht heeft recentelijk een bijzonder werk kunnen verwerven voor de lounge van het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg 4-6. Het betreft een kunstwerk van de Argentijnse kunstenaar Guido Yannitto.

Yannitto werkt meestal met textiele materialen en betrekt daarbij vaak lokale vakmensen en specifieke weeftechnieken van het land waar het kunstwerk vervaardigd wordt. De kunstenaar wordt vaak geïnspireerd door de aanwezigheid van geografische lijnen in het landschap en het territorium. Zo heeft hij bijvoorbeeld op een tapijt geweven van Google Maps locaties.

Tijdens zijn residentie 2017/2018 aan het Jan van Eyck kunstinstituut in Maastricht raakte hij gefascineerd door de oude stadsmuren van Maastricht omdat ze ook de contouren laten zien, die de stad 'omlijsten'. Hij fotografeerde de stadswallen en transformeerde deze tot een tapijt in het lab van het Tilburgse textielmuseum. In dit laboratorium bevinden zich nog in werkende staat antieke weefmachines. In het verleden werden deze machines gebruikt door Nederlandse vakmensen die in de lokale textielindustrie werkten.

Dit wollen tapijt is in drie delen geweven op een typische Jacquard-machine waarmee complexe patronen op een vrij eenvoudige manier kunnen worden vervaardigd. Het resultaat is een uitzonderlijk tactiel kunstwerk; men komt in de verleiding om het waar te nemen als een echte stadsmuur.

Met bijzondere dank aan Dr. Nick Bos, vice president van het College van Bestuur van de UM. De aankoop van dit kunstwerk door de Kunst-en Erfgoedcommissie  werd mogelijk door vacatiegelden. van Dr. Nick Bos.

Mieke Derickx

© 2024 Kunst- en erfgoedcommissie, Universiteit Maastricht