installatie kunstwerk van Jan der Ploeg
KUNST
Fasos Grote Gracht 76
installatie kunstwerk van Jan der Ploeg

‘Painting No.1826’ is een werk van kunstenaar Jan van der Ploeg (1959), dat hij oorspronkelijk maakte voor de tentoonstelling 'De Meest Eigentijdse Schilderijen' in het Dordrechts Museum.

Van der Ploeg, woonachtig in Amsterdam, combineert sterke kleuren met vormen in verschillende dimensies waarmee hij reageert op de architectuur van gebouwen en openbare ruimtes. Zijn werk resoneert met de traditie geïnitieerd door Piet Mondriaan en De Stijl, maar ook met de 'kleur in vorm'-benadering van Elsworth Kelly. De schilderijen en muurschilderingen van de kunstenaar zijn wereldwijd bekend en werden bijvoorbeeld tentoongesteld in het Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam, het Hammer Museum in Los Angeles en de Sarah Cottier Gallery in Sydney.

‘Painting No.1826’ kwam bij FASoS door de connectie van Van der Ploeg met Christian Ernsten, universitair docent aan deze faculteit. In 2015 werkten de kunstenaar en Ernsten samen aan een landkunstproject in de provincie Groningen. Als onderdeel van een artist-in-residence periode in het Atelier aan de Middendijk reageerde Van der Ploeg op het landkunstwerk 'Canceled Crop' van de Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim.

Het indrukwekkende ‘Painting No.1826’ accentueert het 25-jarig bestaan ​​van FASoS.

meer hierover:

https://www.janvanderploeg.com

https://www.dordrechtsmuseum.nl/tentoonstellingen/demeesteigentijdseschilderijententoonstelling/

http://www.atelieraandemiddendijk.nl/landbouw-en-kunst/

 

© 2022 Kunst- en erfgoedcommissie, Universiteit Maastricht