tentoonstelling, vanaf september te zien
Locatie: Bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht Minderbroedersberg 4-6, open tijdens kantooruren,
Teken aan de wand
Vier kunstenaars, die aan de UM werken als receptionist, tonen hun werk.
Hun zoektocht naar dat ene moment, het verborgene of het ongrijpbare lijken ze gemeenschappelijk te hebben. Met notities, tekeningen, foto’s, schilderijen of installaties leggen ze hun ‘data’, hun gedachten en gevoelens in tekens vast. Het proces, de weg ernaartoe is bij alle vier zeer verschillend. Door de keuze in materiaal en werkwijze komt eenieder tot een authentieke uitwerking in beeld en taal.
Andries Hoogenraad, beeldhouwer en schilder toont hier schilderijen.
Landschappen, plaatsen die de geest van de plek weerspiegelen. Dat kan een plek tijdens verre reis, een zondagmiddagwandeling of gewoon onderweg op de fiets naar het atelier zijn.
Hij vertelt hierover: ‘Dat ene moment, die vorm met dat licht en die compositie en het alledaagse gewoon is plotseling heel bijzonder.’
Over het proces tijdens het werk stelt hij dat verf, structuur, lichtval en de weergave van de ruimte voor nieuwe invalshoeken zorgen. Het creëren van die specifieke eigen ruimte van een beeld of schilderij is cruciaal.
https://www.andrieshoogenraad.nl
Nathalie Brans was als kind al gefascineerd door de vraag waar we vandaan komen.
´Terwijl ik in bed lag, probeerde ik me de afmeting van het heelal voor te stellen. Als de ruimte in een schoenendoos past, hoe groot is de aarde dan en hoe groot ben ik?`
Deze vraagstelling over de nietigheid van de mens ten opzichte van de natuur en de kosmos heeft geleid tot een belangstelling voor de zon, maan, sterren en planeten. De gekozen materialen, veelal papier en dunne textiel benadrukken met de kleuren het vluchtige karakter van het werk en geven het een lichte uitstraling. Met grote ambachtelijkheid en concentratie zoekt zij een balans tussen het feitelijke en het ongrijpbare.
https://www.facebook.com/nathaliebrans.nl/
https://www.instagram.com/nathaliebrans/
Ruben Philipsen wil de werkelijkheid, die in zijn beleving in vrijwel alle opzichten uit meerdere lagen bestaat, ontsluieren en zo het verborgene zichtbaar maken. Hoewel opgeleid als tekenaar en schilder vervullen fotografie en objets trouvés (gevonden voorwerpen die hij zich toeeigent) een steeds prominentere rol in zijn beeldend werk. Ook kunsthistorische verwijzingen maken vaak deel uit van zijn werken die doorgaans buiten de vier muren van zijn atelier tot stand komen.
https://www.instagram.com/rubenphilipsen
Titia Eggen over haar werk:
‘Mijn werk is conceptueel van aard en gaat over de plek waar je bent. Uitgangspunt is telkens een bepaald facet van het ongrijpbare en vluchtige ‘ergens zijn’ in het moment.`
Haar werk bestaat uit vloerbeelden en denkbeeldige reisnotities in de vorm van collages, boekjes, video en wandinstallaties. De vloerbeelden zijn installaties die met losse delen op de grond worden gevormd.
lees hier ook het artikel in de Observant
Mieke Derickx