Erfgoed
Bijzondere architectuur in de stad

De universiteit is in de binnenstad gevestigd in een aantal monumentale gebouwen. Deze gebouwen geven zowel de universiteit als de stad Maastricht een bijzondere uitstraling. De KEC brengt, ondermeer door de inrichting van ‘artspots’, de historische panden onder de aandacht.

ERFGOED
Samenwerkingsverband
De Universiteit Maastricht is lid van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE)

De SAE is een samenwerkingsverband 13 universiteiten in Nederland. De SAE fungeert als netwerk voor erfgoedbeheerders aan de universiteiten, werft subsidies voor gemeenschappelijke initiatieven en behartigt de belangen van het academisch erfgoed in het bestuurlijke circuit. Voor de KEC zijn de universitaire monumentale panden en de bijzondere collecties van de Universiteitsbibliotheek van belang. De bibliotheek van de Universiteit Maastricht beschikt over een aantal interessante erfgoedcollecties. Bij de oprichting van de universiteit in 1976 werd de omvangrijke Jezuïetencollectie verworven. Deze vormt de basis van het humaniorakarakter van de huidige Universiteitsbibliotheek en is een bron voor onderzoek en onderwijs aan een groot aantal faculteiten. Andere bijzondere collecties zijn die van Pierre Kemp, Charles Eyck en de verzameling prijsbanden, naast, uiteraard, een waardevolle collectie van kunstobjecten. Aan de hand van deze collecties werden al meerdere exposities samengesteld. De KEC werkt dan ook in het bijzonder nauw samen met de Universiteitsbibliotheek. Zij richt zich echter niet alleen op het onder de aandacht brengen van deze erfgoedcollectie, maar ook op het opsporen van ‘verborgen’ erfgoedcollecties (bijvoorbeeld divers beeldmateriaal en anatomische collecties.

Meer informatie:  https://www.academischerfgoed.nl/

Oxfordlaan 55
Faculty Psychology and Neuroscience
lees meer
Grote Looiersstraat 17
Universiteits­­bibliotheek
lees meer
Minderbroedersberg 4-6
Bestuurs­gebouw Universiteit Maastricht
Lees meer
Grote Gracht 90-92
Hof van Tilly
lees meer
Tongersestraat 53
Faculteit Economische Weten­schappen
lees meer
Universiteitssingel 40
FHML
lees meer
ERFGOED
Foto's
Fotoarchief van de Universiteit Maastricht

De fotocollectie bestaat uit een selectie van de fotoreportages die gemaakt zijn in opdracht van de Universiteit Maastricht. Deze selectie uit het fotoarchief bevat hoofdzakelijk beelden uit de periode 1974 tot 2003. De Kunst- en Erfgoedcommissie wil met het online zetten van dit fotomateriaal de geschiedenis van de Universiteit Maastricht in beeld brengen. U kunt dan volop grasduinen in dit archief. GA HIER NAAR HET FOTOARCHIEF >of typ hieronder uw zoekterm in en start met zoeken


ERFGOED
Bijzondere collecties
Jezuïten collectie
© 2024 Kunst- en erfgoedcommissie, Universiteit Maastricht